Fokuser og levér!

Foto: Jonathan Marchal

Foto: Jonathan Marchal

Igjen er det musikken som gir meg inspirasjon til refleksjoner som kan overføres til jobblivet. Denne gangen var det fiolinisten Augustin Hadelich og BFO (Bergen Filharmoniske Orkester) sin fremførelse av Sibelius’ fiolinkonsert i Grieghallen i går kveld.

Vi lever i et samfunn som har fokus på å gjøre mye, og for å unngå tilhørende stress og potensielt utbrenthet av en slik livsstil med multitasking får vi stadig tipset «levér 80% – det er godt nok» og da rekker du å gjøre mer.

Konserten i går og fremførelsen til Hadelich og BFO dirigert av Ed Gardner minnet meg på noe annet. Nemlig at noen ganger er det 100% leveranse og perfeksjonisme som virkelig løfter oss til neste nivå. For å kunne levere 100% – for ikke å si overlevere – så krever det at vi prioriterer og fokuserer på det utvalgte. Det er helt riktig at skal vi få gjort mye så må en gjerne levere maks 80% – og det kan være riktig noen ganger. Men opplevelsen av en levering over all forventning krever fokus og mye innsats. Det kan være svært givende for den som leverer, det å oppleve fullstendig mestring gjør godt for selvfølelsen. Og jeg kan skrive under på at å være mottaker av en slik innsats virkelig er en fantastisk opplevelse.

Så kanskje vi heller skal prioritere og levere eksellent på vårt utvalgte område, og så får vi heller fylle kalenderen med færre oppgaver? Eller hva tenker du?

Dirigentens rolle har jeg vært inne på tidligere (Kunsten å forenkle det komplekse, Musikalitet i styrerommet). Denne hadde også her en særskilt oppgave i å få frem alle nyanser og å sette sammen utøvernes prestasjoner på en måte som imponerer. Også her kreves fokus og leveranse på 100% nivå for å gi den fantastisk opplevelsen vi fikk i Grieghallen i går kveld. Så lederrollen bør ikke tas lett på om resultatet skal løftes.

Passer du på å fokusere tiden til det viktigste, og når reflekterte du sist over hva du bruker tiden din på?

Trenger du inspirasjon anbefaler jeg Greg McKeown sine bøker Essentialism og Effortless som gir deg gode tips til å prioritere og fokusere for ekstraordinære leveranser. Ønsker du en sparringspartner kan en god coach bistå og hjelpe deg med å holde fokus.